Długo nie potrafiłam się przekonać do ciasta francuskiego. Zupełnie do mnie ten smak nie przemawiał, po wielu próbach przekonania się wiem jedno - nie lubię ciasta francuskiego na słodko.

Mam dwa ulubione przepisy. Jeden to oczywiście ciasto francuskie ze szpinakiem (+ opcjonalnie z serem feta), i parówki w cieście francuskim z ziołami prowansalskimi i serem mozzarella.

Są to typowo imprezowe "kąski' gdy mają wpaść wieczorem znajomi, szybkie, dobre i idealnie pasujące do piwa.

Kopertki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1op. szpinaku mrożonego 
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Ser feta (opcjonalnie)
  • Sól / pieprz do smaku
  • 1 jajko

W garnku roztapiamy masło, dodajemy szpinak i przeciskamy czosnek. Gotujemy aż szpinak będzie dobry. Odsączamy, studzimy, dodajemy ser feta. Mieszamy wszystko na w miarę jednolitą masę.
Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraciki (na szerokość płatu wychodzą 3 kwadraciki). Na środek dajemy porcje szpinaku i zaklejamy przeciwległe rogi razem (można zrobić wersję że tylko jedna para rogów jest sklejona). Tak sklejoną kopertkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy wg. przepisu z opakowania ciasta francuskiego.

Parówki z serem mozzarella i ziołami prowansalskimi

Składniki:
  • Zioła prowansalskie (wg. uznania)
  • 1. opakowanie potartej mozzarelli (ser do pizzy itp.)
  • 1. op parówek - ja najbardziej lubię te z lidla ze słoika w zalewie - mają najwięcej mięsa w sobie
  • 1. op. ciasta francuskiego
Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Ja zawsze robię tak, przymierzam ile ciasta potrzebuję by owinęła się cała parówka i wykrajam zgrabny prostokąt. Na środek tego daję ser mozzarella który posypuje ziołami prowansalskimi. Na ser z ziołami kładę parówkę i zawijam brzegi ciasta francuskiego. Postępuje tak aż skończy mi się ciasto ;)
Pieczę wg. przepisu na cieście francuskim

Smacznego!