Składniki:
- 2 Jajka
- 1 szklanka mąki (ok.)
- Szczypta soli
- Łyżka masła
Przygotowanie jest bardzo proste, lecz trochę czasochłonne. Jednak sam smak w rosole takiego makaron nam to rekompensuje.
Rozbijamy jajka do miski, solimy, dajemy masło najlepiej troszkę "rozgniecione" na mniejsze kawałki, mąkę. Mieszamy widelcem. Gdy masa nam robi się zwarta zaczynamy ugniatać w razie potrzeby dodajemy troche mąki ewentualnie dolewamy wody. Chodzi o to by ciasto nie kleiło się do rąk (potem do wałka).
Gdy mamy gotowe ciasto, wałkujemy je na grubość 1-2 mm. Taki placek kładziemy najlepiej na ręczniku, pozostawiamy do wysuszenia na ok .30 min. Po 15 minutach ten placek należy obrócić.
Na koniec w zależności czy dysponujemy maszynką do krojenia makaronu czy też nie kroimy makaron. Ja aktualnie nie mam jeszcze na swoich włościach więc posłużyłam się kółeczkiem do pizzy i zrobiłam makaron al'a łazanki.
Smacznego!
0 Komentarze