Pyszne spaghetti w którym zakochałam się od pierwszego spróbowania. Przepis, prosto z Włoch po delikatnej mojej modyfikacji. Polecam! Oryginalność tego przepisu są zioła i wino. Dlatego warto użyć świeżych ziół nie suszonych. Robiłam kilkukrotnie na bazie suszonych ziół i nie daje to takiego samego efektu jak stosując świeże.

Składniki:
- Pęczek świeżej bazylii (najlepiej całą małą doniczkę wystrzyc)
- Pęczek świeżego oregano (najlepiej całą małą doniczkę wystrzyc)
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z Oliwek (2 łyżki)
- Szklanka białego wytrawnego (ew. półwytrawnego) wina
- Ser typu parmezan - im więcej tym lepiej - zalecałabym ok. 200g
- (opcjonalnie) ser mozzarella (1.opakowanie)
- (opcjonalnie) ser pleśniowy jeśli ktoś lubi
* Jeśli ktoś nie chce tracić dużo nakładów finansowych na sery polecam knorr fix - spaghetti z brokułami, a drobną ilość parmezanu zostawić do udekorowania na koniec.
- Makaron spaghetti
- Oliwki do dekoracji
Oliwę z oliwek rozlewamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty czosnek i drobno posiekane zioła. Krótko smażymy - tak czosnek się nie zbrązowiał - będzie gorzki i zepsuje smak. Podlewamy białym winem. I czekamy aż część wina odparuje. Dodajemy potarte sery. Krótko gotujemy aż sery się rozpuszczą. Ugotowany makaron w sposób al dente dodajemy do sosu na patelni, mieszamy wszystko razem. Układamy na talerzu, posypujemy odrobiną startego parmezanu, posypujemy pokrojonymi oliwkami i układamy na wierzch listek bazylii.

Smacznego!

* Przy wersji z Fixem knorra - do bazy ziołowo-winnej dodajemy fix rozmieszany zgodnie z instrukcją na opakowaniu (fix+śmietana+woda). Reszta postępowania jest identyczna.