Składniki:
- 1 golonka wieprzowa
- czosnek (4 ząbki)
- majeranek
- papryka mielona - ostra
- 3 łyżki miodu
- 1 piwo jasne (0,5l)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8 liści lisci laurowych
- woda
- sól (lub przyprawa typu kucharek) i pieprz do smaku
Golonko... najlepiej opalić nad palnikiem by pozbyć się resztek włosków. Nawet jeśli ich mocno nie widać zawsze to robię dla pewności. Golonkę ponacinać w kratę i włożyć do garnka.
Przygotowanie zalewy:
Odmierzamy ciepłą wodę tyle by po zalaniu golonki przykryła ją całą. Lekko ją podgrzewamy, w niej rozpuszczamy sól (1-2 łyżki), połowę ziela angielskiego (5), połowę liści laurowych (4), 2 łyżki majeranku i 2 ząbki czosnku. Dobrze wymieszać.
Bejca:
Miód mieszamy z piwem, doprawiamy łyżeczką papryki i pieprzem
Miód wymieszać z piwem,1/2 łyżeczki papryki i odrobiną pieprzu.
Taką zalewą zalewamy golonkę i odstawiamy na 24h do lodówki.
Na drugi dzień golonkę wyciągamy z zalewy, zalewę wylewamy. Robimy drugi raz nową, świeżą zalewę (taką samą jak wyżej|) i nią zalewamy golonkę ale tym razem stawiamy na małym ogniu. Gotujemy aż golonki będą prawie miękkie.
0 Komentarze