Ciasto takie jak kruche:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 lub 2 łyżki zimnej wody(gdy ciasto nie chce się połączyć)
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Piekarnik nastawiony na ok. 180 stopni w celu podpieczenia ciasta.
Krem cytrynowy
- 250ml wody
- 200 gram cukru
- 3/4 cytryny - dokładniej sok
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 gram masła
- 3 żółtka. Tworzymy w pierwszym kroku w osobnym naczynku bazę cytrynową: sok z cytryny + mąka ziemniaczana + żółtka. Dokładnie mieszamy by nie było grudek (!).
Beza
- 3 białka
- 200g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem stopniowo dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta. Możemy delikatne wzorki utworzyć na wierzchu wtedy będzie się ładnie prezentować.
3 warstwowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kolejne 15-20 minut!
0 Komentarze