Samo złooo które uwielbiam!
- 0.5kg mięsa wołowego np. udźca (lepiej kupic w kawałku i samemu zmielić, niż kupować gotowe mielone nie wiadomo z czego)
- sól, pieprz
- Gotowa bułka hamburgerowa albo domowej roboty bułka drożdżowa posypana sezamem
- pomidor
- sałata
- czerwona cebula
- sos worcester albo ocet balsamiczny
- cukier
- cheddar (jeśli ktoś lubi wersje z serem)
- ogórek konserwowy.
Mięso mielimy, dodajemy pieprz, sól do smaku (bez innych udziwnień w postaci rosołu czy jajka). Ładnie zagniatamy i formujemy 2 dorodne "klopsy".
Cebulę kroimy na piórka, wrzucamy na patelnie dodając cukier i ocet balsamiczny. Redukujemy uważając by cebula się nie spaliła. Cukier powinien się ładnie skarmelizować na cebuli.
Pomidor, ogórek, ser kroimy w plastry.
Mięso smażymy na patelni, najlepiej grillowej do pożądanego stopnia wysmażenia.
Gdy mięso jest prawie gotowe, bułki wrzucamy na chwilę do nagrzanego piekarnika 5min w 120st.
Na ciepłe spody bułki wykładamy sałatę, mięso, (ser opcjonalnie) cebulę, pomidor i ogórek! Dobijamy górną częścią bułki i wbijamy wykałaczkę (długą)!
Smacznego!
0 Komentarze