Ostatnio pierwszy raz miałam okazję robić kluseczki francuskie do zupy. Byłam bardzo zaskoczona konsystencją i smakiem. Jak ... chmurka rozpływały się w ustach! Polecam!

Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 6 łyżek pszennej mąki
- pół łyżeczki soli

Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy po 1 żółtku tak by nic się nie rozwarstwiło.
Gdy masło z żółtkami się połączy na gładką, lśniącą masę dodajemy  mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę razem z solą. Gdy piana będzie ubita delikatnie mieszamy z ciastem.

Gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia na wierzch!

Smacznego

Ps. pisząc ten post wpadł mi pomysł by zrobić takie kluseczki z dodatkiem szpinaku... :)