Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 opakowanie koziego sera - twarożek - może być z Turka
- Słoik suszonych pomidorów w oleju (pyszne są te z lidla, polecam)
- 1 cukinia - długa a chuda ;)
- zioła prowansalskie
- Opcjonalnie - żółtko
Wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy, wycieramy, za pomocą obieraczki kroimy w cienkie paski wzdłuż. Tak by uzyskać cieniutkie długie plasterki. Wrzucamy na cedzak. Solimy zostawiamy na 15 min.
Po tym czasie spłukujemy nadmiar soli, dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem.
Nagrzewamy piekarnik do temp 180-200 st.
Pomidory kroimy w cienkie paseczki, odsączamy z nadmiaru oleju.
Płat ciasta francuskiego rozkładamy na papierze do pieczenia. Smarujemy dokładnie serkiem kozim, posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy plastry cukinii 1 obok 2, równolegle do krótkiego boku ciasta. Na sam wierzch kładziemy 3-5 kawałków pomidora ( w różnych odstępach). Kroimy w paski o szerokości 1 paska cukinii. Po czym zawijamy w ślimaczki :)
Można posmarować ślimaczki żółtkiem dla koloru.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zrumienienia. Czyli ok 15-20 min.
0 Komentarze