Ostatnio w koło Halloweenowie klimaty, dałam się temu ponieść i zrobiłam zupę z dyni. Bardzo lubię na jesienne dni właśnie taką rozgrzewającą zupę. Wiem jedno musi być dobrze przyprawiona inaczej będzie mdła. Mam sekretny składnik a jaki ... o tym poniżej!



Składniki:
- Pół małej dyni, (drugie pół można zamrozić)
- 1 Marchewka 
- 1 duży ziemniak
- 1,5 l bulionu warzywnego
- Mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku 
- Tymianek
- Imbir (tajny składnik) - mały kawałek (wielkości kciuka) sprawi że zupa będzie ostra więc jeśli nie lubimy ostrych rzeczy, radzę mniej. 
- śmietana (18 albo 30)
- łyżka masła

Masło rozpuścić w rondelku i dodać posiekaną w kostkę cebulę, po chwili również posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę dynie, marchewkę i ziemniak. Wszystko razem podsmażyć przez chwile. Zalać bulionem i gotować przez 40 min.

Po ugotowaniu, zmiksować. Podawać z kleksem śmietany.

Jak widać zupa banalnie prosta, jednakże pyszna!