Składniki:
- Pół małej dyni, (drugie pół można zamrozić)
- 1 Marchewka
- 1 duży ziemniak
- 1,5 l bulionu warzywnego
- Mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Tymianek
- Imbir (tajny składnik) - mały kawałek (wielkości kciuka) sprawi że zupa będzie ostra więc jeśli nie lubimy ostrych rzeczy, radzę mniej.
- śmietana (18 albo 30)
- łyżka masła
Masło rozpuścić w rondelku i dodać posiekaną w kostkę cebulę, po chwili również posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę dynie, marchewkę i ziemniak. Wszystko razem podsmażyć przez chwile. Zalać bulionem i gotować przez 40 min.
Po ugotowaniu, zmiksować. Podawać z kleksem śmietany.
Jak widać zupa banalnie prosta, jednakże pyszna!
0 Komentarze