W smaku ... specyficzny... maślany... dopiero dodatki sprawiają że nabiera prawdziwego smaku.
Ja osobiście uwielbiam połączenie awokado, mango i rukoli... ale o tym kiedy indziej.
Składniki:
1x dojrzałe awokado - (jeśli nie jest dojrzałe patrz na dół posta)
1x mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie odrobina chilli
sól, pieprz do smaku
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, łyżeczką wyciągamy miąższ który następnie dokładnie rozgniatamy. Możemy do tego użyć blendera. Rozgnieciony w prasce czosnek dodajemy do awokado, cytrynę, sól, pieprz, chilli. Dokładnie mieszamy.
Cytryna ma nadać kwasowości i również sprawia że awokado nie czernieje. Gotowe!
Można smarować chleb, kanapki.... i co tylko macie ochotę.
Smacznego!
Ps. Jeśli awokado nie jest dojrzałe - włóżcie je na dobę albo dwie do papierowej torby razem z jabłkami i bananami. Dojrzeje bardzo szybko.
0 Komentarze