Kto z nas nie kocha awokado? Bardzo specyficzny owoc (tak owoc!)
W smaku ... specyficzny... maślany... dopiero dodatki sprawiają że nabiera prawdziwego smaku.
Ja osobiście uwielbiam połączenie awokado, mango i rukoli... ale o tym kiedy indziej.


Dzisiaj chciałabym przedstawić wam coś co idealnie zastąpi masło... jako smarowidło do chleba...

Składniki:
1x dojrzałe awokado - (jeśli nie jest dojrzałe patrz na dół posta)
1x mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie odrobina chilli
sól, pieprz do smaku

Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, łyżeczką wyciągamy miąższ który następnie dokładnie rozgniatamy. Możemy do tego użyć blendera. Rozgnieciony w prasce czosnek dodajemy do awokado, cytrynę, sól, pieprz, chilli. Dokładnie mieszamy.

Cytryna ma nadać kwasowości i również sprawia że awokado nie czernieje. Gotowe!

Można smarować chleb, kanapki.... i co tylko macie ochotę.

Smacznego!

Ps. Jeśli awokado nie jest dojrzałe - włóżcie je na dobę albo dwie do papierowej torby razem z jabłkami i bananami. Dojrzeje bardzo szybko.