Ten przepis znam od dziecka, zawsze mnie fascynował, pomimo prostoty składników... pamiętam jak pierwszy raz go zrobiła moja najstarsza siostra.... gdy do niego wróciłam po latach... poezja nie do opisania.
To danie robi się praktycznie samo, trzeba tylko je doglądać.

Składniki na dwie porcje:
* 4 podudzia z kurczaka
* 4 pomidory
* Woreczek ryżu
* Fasolka szparagowa... ile kto lubi jeśli jest mrożona polecam pół paczki
* 1 papryka, może byc do kontrastu żółta
* Sól, pieprz,
* Pasta paprykowa (jeśli ktoś jest fanem ostrego) lub zwykła papryka w proszku słodka
* Bułka tarta (opcjonalnie)
* 3 łyżki oleju
* 3 ząbki czosnku


Zaczynamy od wlania oliwy do miski, dodanie sprasowanego czosnku, soli, pieprzu, oraz pasty paprykowej bądź papryki w proszku. Mieszamy wszystko dokładnie obtaczamy w tak przygotowanej marynacie udka, aby dokładnie pokryły się marynatą, zostawiamy na godzinę.
Po tym czasie udka smażymy beztłuszczowo (byl w marynacie) na patelni. Gdy ładnie się zarumienią  z obu stron, podlewamy wodą (nie zalewamy całego kurczaka), przykrywamy i pozostawiamy na ok 45 min duszenia. Oczywiście pilnując aby cała woda nie wyparowała.
Po 45 min dodajemy pokrojone w kostkę (dużą) pomidory, i pozwalamy im chwilę się dusić. Następnie pod koniec dodajemy paprykę. Gdy papryka staje się miękka, wyciągamy kurczaka, a sos powoli się redukuje i sam zagęszcza.

W między czasie gotujemy woreczek ryżu na sypko wg. instrukcji na opakowaniu

A fasolkę jeśli jest mrożona - podsmażamy na maśle z odrobiną soli. Gdy będzie gotowa, podsypujemy niewielką ilością bułki tartej i jeszcze chwilę zostawiamy pozwalając by podsmażona bułka tarta nadała chrupkości fasolce.

Gdy sos będzie gotowy możemy nakładać ryż na talerze. Polać sosem i dodać kurczaka!

Smacznego!