czy pizzę czy "Chicken Brayan" - danie mało popularne a jest to pyszna pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i kozim serem.
Wygrała pizza dlaczego? Bo dzisiaj sobota, i nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię zjeść dobrą pizze w sobotni wieczór... oraz fakt że zdjęcia do "Chicken Brayan" jakie mam są bardzo średniej jakości... dlatego pora by zrobić ponownie ten przepis i cyknąć pare nadających się do publikacji zdjęć :)
Zatem kurczak będzie troszkę później ... ale spokojnie, będzie :) Nie omieszkam się podzielić tym przepisem, sama nie wiem dlaczego tak mało popularnym bo uważam że jest to naprawdę smaczne danie.

Ciasto zwykle jest puszyste ale i tez dosyć dobrze wyrośnięte.
Lubię czasem mąkę pszenną wymieszać z mąką chlebową w proporcji 1:1 - wtedy struktura ciasta jest nieco inna no i smak... ale co kto lubi.
No to lecimy z tym
Składniki na ciasto
- 300 g mąki przennej lub 150g pszennej i 150g chlebowej
- 20g świeżych drożdży
- 200 ml wody, letniej (nie zimnej)
- łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
To co ważne - jeśli masz możliwość wyciągnij wcześniej wszystkie składniki by nabrały temperatury pokojowej. Szczególnie chodzi tu o drożdże.
Drożdże w miseczce mieszam z cukrem, 4 łyżkami wody i łyżką mąki. Zostawiam na 5-10 min by droższe zaczęły pracować
Resztę mąki wsypuję do miski, dodaję resztę wody, oliwę i sól. Dodaję drożdże które pracowały w misce i wyrabiam do momentu aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Niezastąpiony w tym jest robot kuchenny tak więc polecam, bo przyznam że w życiu nie wyrobiłam ciasta drożdżowego tak dobrze jak robi to za mnie ten robot.
Gdy ciasto jest już wyrobione, nie pozostawiam go do wyrośnięcia - tylko od razu kładę na blaszce, formuje kształt i wkładam do piekarnika, ustawiam w piekarniku temperaturę 40 stopni i zostawiam tam ciasto ... na 30-40 min. Uwaga: nie używam programu z grzałkami górną / dolną. Wiem ze każdy piekarnik jest inny - u mnie chodzi wtedy tylko termoobieg.

W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki:
Składniki na wierzch pizzy:
- opakowanie szynki typu prosciutto / swarzwald itp
- rukola
- opakowanie sera mozarella bądź 200g startego innego źółtego sera
- opakowanie passaty / przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia - albo opakowanie przyprawy do pizzy (są takie dostępne)
- oliwki (jeśli ktoś lubi)
- czerwona cebula
- papryczka chilli u mnie zielona (jeśli kto lubi pikantny smak)
Gdy ciasto sobie dochodzi, ja w tym czasie wrzucam do garnka przecier pomidorowy, dodaję przyprawy pozwalam by się chwilę pogotował ten sos - chodzi o to by nadmiar wody odparował.
Myję dokładnie warzywa a następnie kroję - cebulę w kółeczka, paprykę również, oliwki dzielę zwykle na dwie lub 3 części
Gdy ciasto wyrośnie wyciągam je z pieca - natychmiast zmieniam temperaturę na 200 stopni a w tym czasie dekoruję naszą pizzę:
- Na ciasto wylewam sos i kolistymi ruchami rozprowadzam go po całej pizzie.
- Posypuję serem - uwaga to ma być cienka warstwa a nie cały ser z opakowania
- Następnie układam cebulę, papryczki, oliwki
- Następna warstwa to szynka
- Na koniec posypuję wszystko serem.

Gdy ciasto wyciągniemy z pieca - posypujemy rukolą i gotowe
Smacznego!
0 Komentarze