Nie wiem jak Wy, ale bardzo nie lubię suchego mięsa.
Dlatego tak rzadko schabowy w klasycznej wersji u mnie gości... ponieważ jest zwykle za suchy jak dla mnie.
Dziś skusiłam się na klasyczny przepis na schabowego z drobną modyfikacją - kotlety zostały namoczone w mleku i cebuli przed panierowaniem....
Smak zupełnie mnie zaskoczył i ... chyba schabowy częściej będzie gościł na moim stole.. ale tylko w takim wydaniu.
Składniki (2 porcje)
2 plastry schabu
1 średnia cebula
1 szklanka mleka
+ jajko, bułka tarta, mąka do panierki
+ olej / smalec do smażenia
Przygotowanie:
Plastry schabu zalewam mlekiem, dodaję pokrojoną w talarki cebulę. Mieszam wszystko by cebula była zarówno pod jak i na mięsie.
Wstawiam na 2-3h do lodówki.
Po tym czasie, wyciągam z mleka i postępuję jak z normalnym schabowy czyli:
- panieruję w mące następnie w jajku potem w bułce tartej i na rozgrzany tłuszcz na patelni.
Smażę na małym ogniu z obu stron aż będzie panierka złocista i chrupiąca.
Smacznego!
0 Komentarze