Składniki
- Dwa litry wody
- Kilogram buraków
- Włoszczyzna (por dwie marchewki pietruszka seler)
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- 4 żabki czosnku
- Sól, pieprz
- Dwa jabłka polecam odmianę Reneta
- Do garnka wrzucamy obrana włoszczyznę liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, czosnek. Zalewamy 2 litry wody na małym ogniu gotujemy ok 1h. Po tym czasie dodajemy pokrojone w 8 jabłka ze skórka. Bez nasion itp. I zabieramy sie za buraki.
- Trzemy surowe buraki na tarce na dużych oczkach. Najlepiej do miski bo następnie zalewamy buraki wrzątkiem. Przykrywamy i pozostawiamy na ok 15 min.
- Po tym czasie ten "sok" przez sito wlewamy do naszego wywaru.
- Jeszcze chwile pozostawiamy na małym ogniu ale uwaga nie możemy pozwolić by wywar sie zagotował bo straci kolor.
Doprawić solą i pieprzem do smaku w razie konieczności. Przecedzić.
Barszcz gotowy.
0 Komentarze