Ostatnio był przepis na uszka, dziś przepis na barszcz. Chyba mój ulubiony. Nie jest to zwykły barszcz ponieważ zawierają dodatek uwaga - jabłek ... który nadaje bardzo charakterystyczny smak.


Składniki

  • Dwa litry wody
  • Kilogram buraków
  • Włoszczyzna (por dwie marchewki pietruszka seler)
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 4 żabki czosnku
  • Sól, pieprz 
  • Dwa jabłka polecam odmianę Reneta


    Do garnka wrzucamy obrana włoszczyznę liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, czosnek. Zalewamy 2 litry wody  na małym ogniu gotujemy ok 1h. Po tym czasie dodajemy pokrojone w 8 jabłka ze skórka. Bez nasion itp. I zabieramy sie za buraki.
    Trzemy surowe buraki na tarce na dużych oczkach. Najlepiej do miski bo następnie zalewamy buraki wrzątkiem. Przykrywamy i pozostawiamy na ok 15 min. 
    Po tym czasie ten "sok" przez sito wlewamy do naszego wywaru. 
    Jeszcze chwile pozostawiamy na małym ogniu ale uwaga nie możemy pozwolić by wywar sie zagotował bo straci kolor. 
Doprawić solą i pieprzem do smaku w razie konieczności. Przecedzić. 
Barszcz gotowy.