Robię je zawsze początkiem grudnia, potem mrożę. Dzięki temu nie ma w Wigilię urwania głowy, bo niestety jest to zajęcie bardzo pracochłonne szczególnie jeśli robi się większą ilość.
Dobrze jest przygotować farsz dzień wcześniej i włożyć go na noc do lodówki- dzięki temu będzie bardziej zwarty, przez co - wygodniej się potem lepi uszka.
W przepisie używam suszonych grzybów - ale jeśli tylko mam domowe w zalewie solnej grzybki zawsze ich używam (więc polecam). Suszone grzyby warto namoczyć wcześniej.

Farsz:
- 300g kapusty kiszonej
- Pół szklanki suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- Sól
- Pieprz
- Smalec
Posiekaną kapustę gotujemy w garnku aż będzie miękka. Następnie dokładnie odciskamy. Im mniej wody tym bardziej zwarty farsz.
Grzyby podsmażamy na smalcu potem dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy.
Łączymy kapustę i grzyby z cebulą. Dodajemy łyżeczkę smalcu, sól, pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszamy i tak jak pisałam - dobrze wsadzić taki gotowy farsz na noc do lodówki.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki - Najlepiej zielona Basia / do pierogów
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- Pół łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oleju
Wsypujemy mąkę do miski, najlepiej taką mąkę przesiać. Rozsypujemy na całej powierzchni mąki ziarenka soli. Wlewamy olej na mąkę i dodajemy roztrzepane jajko. Delikatnie mieszamy i dolewamy wodę (najlepiej stopniowo). Ugniatamy ciasto dopóki nie zrobi się jednolita masa, odchodząca od rąk.
Gdy ciasto jest gotowe zawijamy je w folie i odstawiamy na 20 minut - musi odpocząć.
Po tym czasie odrywamy kawałek, resztę dalej trzymamy zawiniętą w folię. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie oprószamy ciasto mąką i możemy wałkować - ciasto powinno mieć ok. 2 mm. Z ciasta wycinamy szklanką krążki.
Jak lepić uszka?
Na środek krążka z ciasta dajemy porcję farszu. Zwijamy na pół tak by zamknąć w środku farsz. Zlepiamy "wolne" boki. Końce pieroga zlepiamy razem. W ten sposób powstaje, piękny mały pierożek wigilijny - tzw. uszko.
0 Komentarze