Dzisiaj rozpoczynam serię o imprezowych przystawkach

Co powiecie na Nachosy domowej roboty? No to zaczynamy!

Nachos

60 g mąki kukurydzianej
60 g mąki pszennej 
20 ml oleju
60 ml ciepłej wody 
szczypta soli 
Przyprawy np. chilli lub tarty parmezan (zależy jaki chcemy mieć "smak")

Mąki, olej, wodę, sól oraz przyprawy / ser mieszamy razem na jednolitą masę.
Po zagnieceniu ciasta - pozostawiamy pod przykryciem by odpoczęło na ok 30 min.
Po tym czasie wałkujemy dosyć cienko i kroimy na paski a następnie wykrawamy trójkąty. 
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. 
Nachosy wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok 15 min.
Musimy się powstrzymać by nie zjeść ich gorących ;) 

Proste prawda?!

A teraz DIPY

Guacamole

1 dojrzałe awokado - (jeśli nie jest dojrzałe patrz na dół posta)
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 drobna posiekana szalotka (opcjonalnie)
odrobina chilli (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku

Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, łyżeczką wyciągamy miąższ który następnie dokładnie rozgniatamy. Możemy do tego użyć blendera. Rozgnieciony w prasce czosnek dodajemy do awokado, cytrynę, sól, pieprz, chilli. Dokładnie mieszamy.

Cytryna ma nadać kwasowości i również sprawia że awokado nie czernieje. Gotowe!

Salsa

2 pomidory obrane ze skórki, 
Pół cebuli (szalotki najlepiej)
2 ząbki czosnku 
Papryczka jalapeno / chilli bez pestek 
Sok z limonki
Sół, pieprz do smaku 

Pomidory kroimy, pozbawiamy miąszu, kroimy w kostkę. Drobniutko siekamy cebulę, czosnek i papryczki. Mieszamy wszystko razem, polewamy wyciśniętym sosem z połowy limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Sos czosnkowy

Mały jogurt naturalny
Łyżka majonezu
2 ząbki czosnku 
sól, pieprz 

Jogurt łączymy z majonezem dokładnie mieszamy tak by wszystko połączyło się na jednolitą masę.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. 

SMACZNEGO !