Drugi z indyjskich przepisów. Bardzo prosty. I szybki. Również troszkę zmodyfikowany. Polecam.



Składniki:

  • Dwie piersi z kurczaka
  • Cztery pomidory malinowe
  • Dwie cebule
  • Cztery ząbki czosnku 
  • Pół łyżeczki imbiru 
  • Pęczek kolendry
  • Dwie łyżki masła klarowanego
  • Cztery nasiona kardamonu (zielonego)
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki nasion kolendry
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki gram masala
  • Spół pieprz, chilli,
  • Opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu
Kurczaka umyć, pokroić w dosyć duże kawałki. Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać kurczaka podsmażyć. Następnie dodać przyprawy (prócz kolendry)  i jeszcze chwile pozostawić na ogniu. 
Następnie dodać pokrojone pomidory. Zalać gorącą wodą i dusić przez ok. godzinę. 
Po tym czasie odkryć i pozwolić by nadmiar wody odparował. 
Naszym celem jest uzyskanie gęstego sosu. 

Można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem.