Składniki:
- Dwie piersi z kurczaka
- Cztery pomidory malinowe
- Dwie cebule
- Cztery ząbki czosnku
- Pół łyżeczki imbiru
- Pęczek kolendry
- Dwie łyżki masła klarowanego
- Cztery nasiona kardamonu (zielonego)
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki kminu rzymskiego
- Pół łyżeczki nasion kolendry
- Pół łyżeczki papryki słodkiej
- Pół łyżeczki gram masala
- Spół pieprz, chilli,
- Opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu
Kurczaka umyć, pokroić w dosyć duże kawałki. Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać kurczaka podsmażyć. Następnie dodać przyprawy (prócz kolendry) i jeszcze chwile pozostawić na ogniu.
Następnie dodać pokrojone pomidory. Zalać gorącą wodą i dusić przez ok. godzinę.
Po tym czasie odkryć i pozwolić by nadmiar wody odparował.
Naszym celem jest uzyskanie gęstego sosu.
Można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem.
0 Komentarze