Kolejny przepis Wielkanocny
Przyznam się że cukiernikiem nie jestem i nie będę. Pieczenie to nie moja bajka i zwykle jeśli coś może pójść nie tak - to pójdzie.
Całe szczęście są przepisy z serii "zawsze się udaje" i to jest taki przepis.
Wielkanoc kojarzy mi się z klasyczną babką piaskową.
Składniki:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 200g masła
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
* olej lub masło i bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
Zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła. Pamietajmy - masło musi być przestudzone.Nie możemy go ciepłego dodać do masy.
Jajka z cukrem ubijam, tak jak na kogel-mogel. Po czym dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszam. Na koniec dodajmy masło i jeszcze raz delikatnie, dokładnie mieszamy.
Foremkę do babki, natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy masę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Czas pieczenia ok 55 min (klasycznie - do suchego patyczka).
Po wystygnięciu możemy babkę udekorować lukrem / cukrem pudrem lub dowolnie inaczej :)
Wszystko zależy od inwencji twórczej
smacznego!
0 Komentarze