Najlepsza zupa szpinakowa wychodzi ze świeżego szpinaku. Nie z mrożonego. Ze świeżego.
A jeśli już musicie użyć mrożonego - kupujcie szpinak w liściach. Nie rozdrobniony.

Pęczek szpinaku / lub opakowanie mrożonego
1,5l bulionu
3 ząbki czosnku
Łyżka masła
pół małej śmietanki 18% lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Dodatki:
Ziemniaki pokrojone w kostkę lub ryż
Na maśle podsmażamy lekko posiekany, poszarpany szpinak, aż zmięknie i straci na objętości.
Pod koniec dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.
Doprawiam solą i pieprzem
Gdy szpinak będzie gotowy, przekładamy go do dużego garnka zalewamy bulionem.
Dodajemy albo pokrojone w kostkę buraki bądź ryż i gotujemy do ich miękkości
Pod koniec dodajemy śmietanę. Należy pamiętać o zahartowaniu jej (dodanie najpierw do śmietany gorącej zupy a potem dopiero dodanie całej do zupy) by się nie zważyła.
Na koniec można jeszcze wlać cieńkim strumykiem roztrzepane jajko.
Gotowe
Smacznego
0 Komentarze