Kocham buraki chyba pod każdą postacią. Zaczynając od soku kończąc na klasycznych buraczkach z chrzanem. A między tym pieczone, surowe buraki. Ciasto buraczane.
Chyba nie ma dania z buraka którego bym nie zjadła... podkreślam chyba :)

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na buraczki imprezowe czyli pasta z buraków podawana na słonych krakersach. Taka przegryzka na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach.
W przygotowaniu jest niezwykle szybka a gdy mamy w lodówce ugotowane buraki (np. takie jak można kupić w niektórych sklepach na L. ) to dosłownie w 5 min mamy pastę gotową.



Składniki:
- 2 buraki ugotowane lub upieczone, obrane
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu, najlepiej greckiego
- sól, pieprz do smaku

Opcjonanie można urozmaicić:
- tartym serem parmezan
- prażonymi orzeszkami pini lub słonecznikiem

Ja najbardziej lubie wersje podstawową składającą się z buraka, jogurtu i czosnku.
Czosnek dodaje ostrości burakowi a jogurt idealnie ją łagodzi. A to wszystko współgra ze słodyczą buraka.

Tak naprawdę nie ma tu większej filozofii:
Czosnek należy rozgnieść przez praskę wrzucić do blendera, dodać jogurt i pokrojone w mniejsze kawałki buraczki. Wszystko zblendować na gładką pastę. Gdyby pasta była zbyt bita można dodać jogurtu. Doprawić solą i pieprzem.

Gdy decydujemy się na dodatki tj. parmezan i orzeczki również je blendujemy z resztą skłądników.

Równie dobrze możemy użyć tej pasty jako smarowidło na kanapkę lub po prostu buraczki do obiadu. Przepis wręcz uniwersalny.

Polecam!