- To danie odkryłam będąc u przyjaciół. Zakochałam się i postanowiłam sama wykonać takie placki.
Składniki: (na 4 placki)
- 250 gramów mąki pszennej (najlepiej dedykowanej do ciasta drożdżowego)
- 175 mililitrów letniego mleka
- 50 mililitrów oleju (u mnie rzepakowy) i
- 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 15 gramów drożdży świeżych
- 2 ząbki czosnku
- mały kubek jogurtu
- 50 gramów tartego żółtego sera (gouda, u mnie wędzony)
- olej rzepakowy do smażenia

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól a następnie dodajemy zaczyn z drożdży, który pracował przez 15 minut. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez 15-20 minut do uzyskania ciasta o gładkiej, elastycznej konsystencji. Powinno odchodzić od ręki. Przypomina ciasto na pizze.
Gdy ciasto jest gotowe dodajemy olej rzepakowy - 1,5 łyżki i jeszcze raz dokładnie zagniatamy przez ok 10 minut.
Zagniecione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. U mnie to zajęło ok. 45 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy olej z czosnkiem. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z olejem. Mieszanina ta posłuży nam do posmarowania placków po upieczeniu.
Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego 4 kulki. I z nich formujemy placki które kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy ok. minuty z każdej strony. Tak aby placki miały złocisty kolor.
Po usmażeniu placka, kładziemy go na talerz, smarujemy mieszaniną oleju z czosnkiem, smarujemy jogurtem naturalnym i posypujemy serem.
Gotowe! Smacznego!
0 Komentarze